Noutăţi

Know about market updates

Cat se cere acum pe o locuinta in Cluj-Napoca?

New Home imobilare Cluj Napoca
O locuinta noua in Cluj-Napoca este visul multor persoane, atrase de tumultul orasului sau de nenumaratele oportunitati profesionale. Piata imobiliara da semne de maturizare, avem de-a face cu cumparatori din ce in ce mai informati, dar si cu agentii care isi asuma tot mai bine rolul de consilieri ai clientilor.
Inainte de a lua o decizie, cumparatorii iau in calcul criterii precum pretul cerut, bugetul disponibil, sursa de finantare, taxele si comisioanele, daca este sau nu un moment favorabil achizitiilor, etc. Aici, la Propertybook, am facut o analiza a anunturilor imobiliare prezente pe platforma noastra, pentru a raspunde la intrebarea “Cat se cere acum pe o locuinta in Cluj-Napoca comparat cu preturile de anul trecut?“. Pentru a identifica trendurile pietei imobiliare din Cluj-Napoca, am inclus toate anunturile imobiliare postate pe Propertybook.ro in perioada Iulie 2015 – Iunie 2016 de catre agentiile din Cluj-Napoca. Analiza noastra ia in calcul preturile cerute in anunturi.
In ultimele 12 luni, apartamentele s-au scumpit in Cluj-Napoca, una din cele mai scumpe piete rezidetiale din tara. Proiectul legii darii in plata a fost adoptat de Senat in octombrie 2015, insa abia in 13 Mai 2016 legea a intrat in vigoare. Legea darii in plata permite debitorilor care considera ca nu mai pot onora datoriile catre banca sa isi stinga creditele ipotecare prin cedarea bunurilor ipotecate.
Tendinta de crestere a preturilor a fost sustinuta de cererea mare, in contextul incertitudinilor legate de posibilele consecinte ale legii darii in plata: scumpirea creditelor ipotecare, cresterea avansului cerut de banci, stagnarea pietei imobiliare, variatia preturilor la imobiliare in marile orase.
Principalele date analizate de Propertybook sunt:
  • Preturi medii la apartamente
  • Preturi medii la apartamente in principalele cartiere
  • Preturi medii la case si vile

Preturile per m2 la apartamente au inregistrat o crestere constanta pe toata perioada analizata, Iulie 2015 – Iunie 2016. La nivel de proprietate, trendul este de asemenea crescator. Vom vedea in urmatoarele luni, cand efectele legii darii in plata vor incepe sa fie resimtite, daca trendul se mentine sau daca putem sa vorbim chiar de o scadere. Apartamentele de 1 camera (inclusiv garsoniere) aveau un pret de 1091 euro / m2 in Iulie 2015, iar in Iunie 2016 au ajuns la 1267 euro / m2, o crestere de 176 euro / m2. Apartamentele de 2 camere au inregistrat o crestere de 153 euro / m2 in aceeasi perioada, iar cele de 3 camere o crestere de 130 euro / m2. La apartamentele de 4 camere cresterea a fost mai mica, de 95 euro / m2 in aceeasi perioada, datorata probabil interesului mai scazut al doritorilor de credite Prima Casa pentru acest tip de apartamente.

Apartamentele din toate cartierele mari din Cluj-Napoca (Centru, Zorilor, Marasti, Manastur, Grigorescu, Gheorgheni, Buna Ziua) au inregistrat cresteri de pret din Iulie 2015 pana in Iunie 2016. Apartamentele de 4 camere au inregistrat si fluctuatii, desi, pe intreaga perioada analizata, trendul a ramas ascendent. In zona centrala, cele mai mari preturi per m2 sunt la apartamentele de 1 camera unde preturile cerute au ajuns la 1488 euro / m2 in Iunie 2016, dupa ce in Iulie 2015 pretul per m2 cerut era de 1175 euro. In cazul apartamentelor de 2 camere, cele mai scumpe cartiere (exclusiv Centru) in Iunie 2016 sunt Marasti si Gheorgheni, cu 1281 euro / m2, pret cerut de proprietari, urmat de Zorilor si Grigorescu cu 1273 euro / m2, respectiv 1260 euro / m2. Preturile au crescut si in cartierul Buna ziua, insa intr-un ritm mai putin alert decat in restul de cartiere sau zone ale Clujului.

Cererea de credite de tip Prima Casa, unde potentialii proprietari se orienteaza in general spre apartamente de 1 si 2 camere, nu a pus presiune si pe categoria caselor si vilelor. In perioada analizata, preturile la case si vile in Cluj-Napoca au inregistrat o crestere, insa nu la fel de accentuata ca in cazul apartamentelor. In Cluj-Napoca, o vila cu 3 camere a ajuns la 143 750 euro in Iunie 2016, dupa ce in urma cu 1 an pretul cerut era de 141 250 euro. Vilele de 4 camere au ajuns la 160 000 euro in luna Iunie a anului curent. Pretul per m2 in Iunie 2016 este de 1416 euro in cazul vilelor cu 3 camere si 1086 euro pentru casele cu 4 camere. Valorile inregistrare in Iulie 2015 erau de 1304 euro / m2 pentru casele cu 3 camere si 1008 euro / m2 pentru casele cu 4 camere.

sursa: propertybook.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.