Ghidul Chiriasului

Ca si in momentul in care te hotarasti sa iti achizitionezi o locuinta, atunci cand te gandesti sa inchiriezi un apartament este important sa ai in vedere cativa pasi, astfel incat sa poti lua cea mai buna decizie pentru tine.
Ofertele bune se epuizeaza rapid, ceea ce este normal, de multe ori chiar si in aceeasi zi de cand anuntul de inchiriere este vizibil pe platforme.

Iata care sunt etapele pe care te sfatuim sa le ai in vedere:

~Capitolul I~
 Bugetul pentru chirie
Cu siguranta, toti ne-am dori o chirie cat mai mica, insa este important sa corelam bugetul pe care ni-l stabilim cu conditiile de cazare .
Gandeste-te ce fel de conditii vei avea nevoie la noua ta locuinta :
 • Pozitionare
 • Depinzi de mijloacele de transport in comun?
 • Ce fel de dotari si finisaje ti-ai dori sa aibe apartamentul? Cat de spatios iti doresti sa fie?
Odata ce ai stabilit toate aceste aspecte, este nevoie sa iti stabilesti bugetul chiriei, cat de mult iti permiti sa achiti. Ia in considerare si garantia pe care esti nevoit sa o achiti la semnarea contractului, dar si costurile utilitatilor, de intretinere, care difera foarte mult de la un apartament la altul, de la o zona la alta.

~Capitolul II~
Sfatul nostru este sa apelezi la ajutorul unei agentii imobiliare, pentru a te putea bucura de toate beneficiile care vin odata cu o astfel de colaborare:
 • Agentul imobiliar va putea identifica rapid cele mai bune variante pentru tine, odata ce ati stabilit impreuna nevoile tale locative;
 • Vei putea avea acces la cele mai bune oferte de immobile disponibile ;
 • Vei putea negocia cel mai bun pret pentru imobilul asupra caruia te-ai decis;
 • Vei castiga timp deoarece nu mai esti nevoit sa cauti oferte, sa contactezi propietarii si sa stabilesti conditiile vizionarii, sa negociezi etc
 • Vei putea inchiria imobilul respectiv doar prin semnarea unui contract de inchiriere perfect legal;
 • Vei avea parte de asistenta pe parcursul intregului process de inchiriere ;
 • Vei beneficia de consiliere juridica in momentul in care vei semna contractul de inchiriere ;
~Capitolul III~
Participa la cat mai multe vizionari
, astfel incat sa poti alege locuinta care sa se potriveasca cel mai bine cerintelor dumneavoastra. Desigur, este importanta ca atitudinea si tinuta dumneavoastra trebuie sa fie una potrivita, astfel incat sa obtii contractul de inchiriere semnat de ambele parti, in conditiile pe care ti le-ai dorit. Este important ca propietarul sa aibe un sentiment de liniste, ca isi inchiriaza locuinta unei persoane de incredere.
Iti recomandam de asemenea sa fii atent la detalii inca de la prima vizionare, deoarece este posibil sa nu poti avea parte de o a doua vizionare (cum mentionam inca de la inceput, ofertele bune se inchiriaza rapid). Fii sigur ca esti incantat de zona in care este pozitionat, ca ti-ai facut o imagine de ansamblu asupra blocului si a spatiului verde din jur, verifica in detaliu robinetele, tevile, mobilierul si electrocasnicele, astfel incat sa le poti semnala inca de la bun inceput propietarului.
Multe apartamente au preturi fixe si nu se mai pot negocia. Insa alti propietari sunt mai flexibili si pot negocia chiria daca inspirati incredere, daca inchiriati pe termen lung, daca aveti posibilitatea sa achitati chiria pe mai multe luni, daca inspirati seriozitate etc. Apeland la echipa New Home Imobiliare, veti putea beneficia de suportul nostru in procesul de negociere.


~Capitolul IV~
La finalizarea tranzactiei, New Home Imobiliare va face toate demersurile necesare, respectiv vom incheia noi contractul de inchiriere intre dumneavoastra si propietar. Acest contract nu trebuie autentificat la notar, insa va fi semnat de ambele parti. Cele mai importante clause contractuale pentru chirias pot fi:
 • Penalitatile pentru intarzierea platii chiriei sa nu fie mai mari de 1% / zi
 • Acceptul propietarului cu privire la animalele de companie
 • Respectarea intimitatii chiriasului. Eventualele vizite ale propietarului se vor face doar cu acordul chiriasului si in prezenta acestuia
 • Preaviz de 30 – 60 zile
 • Proces verbal de predare / primire, eventual insotit si de fotografii, in care sunt mentionate toate bunurile si starea acestora, dar si indexul la apa, current si gaz.
Este important sa te asiguri ca propietarul va declara contractul de inchiriere la Administratia Financiara, astfel incat sa se realizeze si oficializarea contractului.

~Capitolul V~
Odata cu semnarea contractului de inchiriere, propietarul trebuie sa iti furnizeze urmatoarele :
 • Act de identitate al propietarului ;
 • Extras de carte funciara de informare
 • Certificat de performanta energetica;
Apeland la echipa noastra New Home Imobiliare, nu trebuie sa iti faci griji sa tii minte toate aceste informatii. Iti vom fi alaturi la fiecare pas si vei beneficia de consultanta pe parcursul intregului proces.