Ghidul Vanzatorului

In momentul in care te hotarasti sa vinzi o propietate imobiliara, iti recomandam sa tii cont de cateva etape pentru ca tranzactia sa fie una de succes. Este important ca atunci cand te decizi sa vinzi un imobil sa respecti toate procedurile si normele legale aflate in vigoare si desigur sa te asigur ca obtii cel mai bun pret.

~Capitolul I~
Primul aspect de care trebuie sa tii cont este cea de pregatire a imobilului pentru vanzare. Ce presupune acest aspect? In primul rand, nu poti prezenta un imobil unui potential comparator fara o igienizare generala. Fa o lista cu toate viciile imobilului care ar putea influenta decizia unui cumparator si ocupa-te de solutionarea acestora. Cu siguranta, noul propietar isi va personaliza imobilul dupa propriile preferinte si nevoi, va aduce imbunatatiri in functie de ceea ce isi doreste si desigur, de buget.
Este important sa te asiguri ca imobilul nu are “probleme” foarte mari. Nu este necesar sa te apuci de o reamenajare, insa anumite vici tehnice pot scadea pretul pe care l-ai putea obtine. Iti recomandam totodata sa faci o curatenie generala, si sa ai in vedere anumite detalii care ar putea infrumuseta imobilul in ochii privitorului.

~Capitolul II~
Pasul urmator presupune ca tu sa te decizi care sunt modalitatile de vanzare la care vrei sa apelezi. Sunt nenumarate motive pentru care ar trebui sa apelezi la o agentie imobiliara, printre care cele mai importante ar putea fi:
 • Acces in orice moment la informatii
 • Sfaturi imobiliare si asistenta pe durata intregului proces de vanzare
 • Cienti interesati si calificati
 • Castigi timp si nu iti vei consuma energia
 • Obtii un pret corect pentru imobilul tau
 • Siguranta tranzactiei
 • Te bucuri de experienta unui agent imobiliar care va pregati o strategie de vanzare personalizata si va stii cum sa promoveze propietatea dvs, cum sa iti evidentieze punctele forte in cadrul unei prezentarii complexe;
~Capitolul III~
In cazul in cate te decizi sa vinzi printr-o agentie imobiliara, urmatoarea etapa la care trebuie sa te gandesti este daca vrei sa acorzi exclusivitate sau daca vei opta sa colaborezi cu mai multe agentii. A doua varianta este cea mai populara in Romania, vanzatorul crezand ca astfel sansele de a vinde mai repede vor creste considerabil. Recomandarea noastra este optezi pentru prima varianta, caci acordand exclusivitate unei agentii, aceasta va reprezenta interelese dvs in cel mai bun mod posibil si va face tot posibilul sa-ti obtina cel mai bun pret si corect, desigur.

~Capitolul IV~
Care sunt modalitatile de plata la care te gandesti? Sunt 3 variante pentru care poti opta, fiecare dintre acestea avand avantaje /dezavantaje. Important este sa te decizi asupra celei potrivite tie, de aceea iti recomand sa tii cont de recomandarile agentului tau imobiliar New Home Imobiliare.
Cele 3 variante sunt:
 • Plata integrala – optiunea ideala pentru orice vanzator. Vei putea beneficia de intreaga suma de bani imediat, ulterior o poti investi cum consideri de cuviinta. Un alt avantaj al acestei modalitati de plata este ca vei putea elimina orice risc a unor potentiale intarzieri ulterioare.
 • Plata prin credit bancar este cea mai intalnita modalitate de plata pe piata imobiliara. In functie de banca, cumparatorul poate solicita plata unui plans, al carui procent variaza intre 15 – 20% . Perioada medie de finalizare a unei astfel de tranzactii este de 2 – 3 saptamani.
 • Programul Prima Casa este o modalitate pentru care multi cumparatori opteaza, datorita avansului mic pe care il au de platit, respective 5% din valoarea imobililului. Un dezavantaj va fi reprezentat de faptul perioda medie de finalizare este ceva mai mare in cazul platii prin credit bancar.
~Capitolul V~
Care sunt documentele necesare pe care trebuie sa le prezinti atunci cand iti vinzi imobilul:
 • Actul de propietate al acestuia, fie ca vorbim de contract vanzare – cumparare, certificate de mostenitor, contract de donatie, sentinta civila definitive etc;
 • Actele de identitate ale propietarilor ;
 • Certificat de casatorie (dupa caz) ;
 • Cerificatul fiscal pe care il vei obtine de la Directia de Taxe si Impozite Locale cu ajutorul caruia vei certifica faptul ca esti la zi cu darile catre stat;
 • Cadastrul imobilului ;
 • Certificatul energetic, document ce atesta performanta energetica a cladirii;
 • Adeverinta de la furnizorii de utilitati, ce atesta faptul ca vanzatorul este cu platile la zi ;
~Capitolul VI~
Un ultim aspect pe care trebuie sa il in vedere il reprezinta taxele aferente vanzarii imobilului. In primul rand, in functie de pretul de vanzare pe care il vei negocia, in calitate de vanzator trebuie sa achiti impozitul pe venituri, respective 3% in cazul tranzactiilor a caror valoare este mai mare de 450.000.
Pentru tranzactiile ce se situeaza sub acest prag, nu se percep impozite.